^Terug naar Boven

We waren er helemaal klaar voor om met FC Twente dit jaar Europa in te trekken en de teleurstelling was groot toen onze club tegen een clubje uit Azerbeidzjaan werd uitgeschakeld. Als surrogaat oplossing werd besloten om met een groepje naar een competitiewedstrijd te gaan in een warm land. De keus viel op Napels. De stad van Maradona, AS Napoli en de Camorra. Op het programma stond de wedstrijd SSC Napoli tegen Torino.

Op vrijdagochtend 3 oktober vertrokken Bert, Joey, Seine, Long John en ik vanaf Schiphol richting de zon. Bij aankomst bleek het 26 graden te zijn. Ideaal weer voor terrasjes! We zaten perfect. Ons hotel lag midden in de oude wijk en vlakbij Piazza Bellini. Dit plein staat elke avond vol met studenten en je haalt voor 1 euro een flesje bier uit de aanliggende cafés. Perfect toch!?

Wat viel ons eigenlijk verder op in Napels? Ten eerste de hoeveelheid scooters. Overal en de hele dag door kom je ze massaal tegen. Iedereen zit als een kamikazepiloot op zo’n ding. Zelfs kerels strak in pak. Daarnaast zijn er weinig toeristen te vinden in het oude centrum. Heerlijk mogen we wel zeggen. Het oude centrum is een wirwar van kleine straatjes en ademt de Italiaanse sfeer helemaal uit. Rond ons hotel keek je bij iedereen rechtstreeks de armoedige huiskamers binnen. Ook de verschillende kerken zijn een genot om te bekijken. Zelfs als je met een Satan T-shirt rondloopt ha,ha.

Het voetbalgehalte is in de binnenstad wel erg treurig. De fan shop stelt niets voor en het beroemde altaar voor Maradona is een regelrechte aanfluiting. Dit kleine altaartje staat in een cafeetje en is zo klein en amateuristisch, dat het logisch is dat Diego aan de snuif is gegaan. Dit kun je een levend mens namelijk echt niet aandoen!

Daar tegenover is het rond en in stadion Sao Paolo van SSC Napoli pure old school voetbal wat er heerst. Rond het stadion is het armoede troef en stikt het van de hooligans, die geheel gekleed zijn in zwart. Veel supporters van voetbalclubs durven daar ook niet te komen i.v.m. de status van deze knapen. Uiteraard vielen wij door onze lengte al snel op en werden we regelmatig aangesproken wie wij waren en wat we kwamen doen. De uitnodigingen om een potje te gaan vechten sloegen we echter beleefd af. Er ging gelukkig geen belletje bij hen rinkelen dat we als FC Twente supporters bevriend zijn met Schalke 04. We zagen namelijk diverse T-shirts waaruit bleek dat men innig bevriend was met Borussia Dortmund.

Na enkele biertjes op een terras voor het stadion, besloten we om maar snel en veilig naar binnen te gaan. We hadden gelukkig geen kaarten gekocht voor Curva A, het vak van de harde kern, maar van Curva B. Bij binnenkomst bleek dat er tussen beide vakken geen verschil zat.  Beide vakken zaten propvol en waren ongelofelijk fanatiek. Om de 4 meter stond er iemand voor het vak die de meute op zat te hitsen om 90 minuten te blijven zingen. Vuurwerk, vlaggen en tegen elkaar hossen maakten het plaatje compleet. Wij zaten helemaal vooraan en gelukkig keek de ‘opjutter’, die voor ons stond, over ons heen en hoefden wij onze strot niet rauw te schreeuwen. De sfeer was subliem, ondanks dat het stadion aan beide lange zijden lang niet vol zat en er rond het veld een sintelbaan is.  Torino kwam tegen alle verhoudingen op voorsprong en Napoli kreeg kans op kans. De bal wilde er gewoon niet. Maar in de tweede helft kwam alles nog goed en won Napoli terecht met 2 tegen 1.

Het was weer een fantastische ervaring!!

Gerko

Sponsers