Logo SV Borne

SV Borne

Supportersvereniging uit Borne van FC Twente!

SV Borne naar Schotland

Op 7 juli 2017 gingen we vanuit Twente met supportersvereniging Borne op weg naar Schotland voor de vriendschappelijke wedstrijd tussen Stranraer FC en FC Twente. We leggen hier kort uit hoe beide supportersgroepen bevriend zijn geraakt en wat honderden Twentenaren in het kleine, Schotse dorpje te zoeken hadden.

De band is ooit begonnen toen Dennis van Unen door twee supporters van de Schotse club aan zijn laatste wens geholpen werd. Van Unen, een Twentesupporter die op 31-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van huidkanker, wilde graag nog eens de beladen derby tussen de twee grootmachten Rangers en Celtic zien. Twee aanhangers van Stranraer hielpen hem daarbij, waarna warme banden ontstonden tussen de beide supportersgroepen.

De banden werden in 2017 aangehaald. De Tukkers reisden namelijk naar Schotland af om in voorbereiding op het nieuwe seizoen een oefenwedstrijd te spelen op Stair Park, het stadion van Stranraer FC. De club kwam destijds uit op het derde niveau van Schotland.

De reis

Het werd een geweldig gezellig weekend met veel gezang, weinig slaap en veel bier. De reis was uitstekend georganiseerd door onze enige, echte, eigen Mirella Klunder en Erwin Reuver. Vanuit Hengelo zijn we op weg gegaan naar IJmuiden waar we op de boot gingen. Eenmaal aan boord werden we ingedeeld wie in welke hut ging. Aan boord waren er diverse restaurants waar we konden eten. ‘S avonds was er muziek en hebben sommige van ons nog een dansje geprobeerd te maken. Het lukte niet altijd.

Billy, de Schotse Twentefan

De volgende morgen kwamen we aan in Newcastle. Van daaruit gingen we weer met de bus op pad. Na een reis van in totaal 26 uur kwamen we net op tijd aan voor de wedstrijd. De wedstrijd werd gewonnen door onze eigen trots (0-5). Na de wedstrijd gingen we door naar het hotel en vervolgens verder naar het dorp. Bij Billy (eigenaar van The Grapes) konden we genieten van een barbecue. Het was een gezellige avond en nacht waar het bier rijkelijk vloeide. In alle cafés was het druk en was het feest.

Van de ruim 500 meegereisde supporters uit Nederland sliepen er 21 in de The Grapes. Billy: „We wisten al een tijdje dat dit eraan zat te komen, maar zo groot is Stranraer niet en die mensen moesten ergens slapen. Dus hebben ze mij gebeld of het in mijn kroeg kon, en dat deed ik graag. Ik moest er natuurlijk wel bij blijven, maar ik heb niet veel geslapen! Ik had flink wat vaten bier besteld, maar uiteindelijk moest ik nog op zoek naar een noodvoorraad.”

De volgende ochtend namen we afscheid van onze plaatselijke vrienden van Stranrear en vertrokken we weer huiswaarts. Dertig uur later kwamen we gebroken en uitgeput weer aan in ons vertrouwde Twente. Nog steeds wordt erover gesproken om het een keer te herhalen.

Of het er ooit van komt gaan we zien..

Andrew

Tijdens ons verblijf in Stranrear hebben we de toen elfjarige Andrew leren kennen. Deze vrolijke jongen lijdt aan het Prader Willi-syndroom, een erfelijke en zeldzame spierziekte. We hebben als vereniging voor hem een inzamelingsactie gehouden en hem en zijn familie uitgenodigd voor een wedstrijd in de Grolsch Veste. Samen met diverse bedrijven uit de regio hebben we dit mogelijk gemaakt.